Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος στον εντοπισμό κινδύνου άνοιας

 


Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό ηλικιωμένων που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις σε ηλικιωμένους ενήλικες μπορεί να εντοπίσουν εκτός από τα προβλήματα όρασης και παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Μια νέα μελέτη ενισχύει τα στοιχεία ότι ορισμένοι τύποι προβλημάτων όρασης μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά σε όλους τους υγιείς ενήλικες να υποβάλλονται σε αρχική οφθαλμολογική εξέταση από οφθαλμίατρο μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών θα πρέπει να επισκέπτονται έναν οφθαλμίατρο κάθε ένα έως δύο χρόνια.

«Αυτή η μελέτη θα πρέπει να ενισχύσει την επιθυμία μας να προστατεύσουμε τα μάτια καθώς γερνάμε. Κάτι τέτοιο ωφελεί τη συνολική μας υγεία και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία της γνωστικής μας υγείας», λέει ο οφθαλμίατρος J. Kevin McKinney, MD, μέλος της Ακαδημίας και ειδικός στο γλαύκωμα.

Εξισορρόπηση της όρασης με την πνευματική ευκινησία

Οι γιατροί έχουν από καιρό παρατηρήσει μια σχέση μεταξύ της απώλειας όρασης και της γνωστικής έκπτωσης. 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι με μειωμένη όραση έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καταστάσεις όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Μια επιστημονική μελέτη 1.200 ενηλίκων ενισχύει τα στοιχεία αυτής της σχέσης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την όραση ενηλίκων με άνοια για 16 χρόνια, ελέγχοντας για τρεις διαφορετικούς τύπους απώλειας όρασης. 

Η γνωστική έκπτωση συνδέεται με τρεις τύπους απώλειας όρασης

Δείτε τι βρήκε η νέα μελέτη:

Τα άτομα με τη χειρότερη οπτική οξύτητα είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μείωσης της λεκτικής λειτουργίας και της μνήμης

Όσοι είχαν δυσκολία στην ανίχνευση αντικειμένων σε φόντο παρόμοιου χρώματος, γνωστό και ως ευαισθησία αντίθεσης, είχαν υψηλότερο κίνδυνο μείωσης της λεκτικής λειτουργίας, της μνήμης, της προσοχής και της οπτικοχωρικής ικανότητας

Τα άτομα με κακή αντίληψη βάθους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έκπτωση στη γλώσσα και τη μνήμη

Η απώλεια όρασης προκαλεί άνοια; Ή μήπως η άνοια προκαλεί απώλεια όρασης;

Δεν είναι σαφές ότι η απώλεια όρασης προκαλεί άνοια ή το αντίστροφο. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να πάει αμφίδρομα: Οι ηλικιωμένοι με άνοια έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αναπτύξουν διαταραχή της όρασης και εκείνοι με προβλήματα όρασης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια. 

Οι συνήθεις αιτίες μείωσης της όρασης περιλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα και τον καταρράκτη. Είναι πιθανό ορισμένες καταστάσεις υγείας να επηρεάζουν τόσο την όραση όσο και τη γνωστική λειτουργία. Ή ότι η απώλεια όρασης συμβάλλει στην κατάθλιψη ή την κοινωνική απομόνωση, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία. Μια πρόσφατη μελέτη από τη Νότια Κορέα διαπίστωσε ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τα άτομα με μόνο μία ή καμία αναπηρία.

Όμως τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ένα σημαντικό πράγμα: τη σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων για τους ηλικιωμένους. Όχι μόνο οι οφθαλμικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της απώλειας όρασης - μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ηλικιωμένων που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας.


Με πληροφορίες από την American Academy of Ophthalmology