Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Παιδική όραση- Τι πρέπει να γνωρίζουμε

του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, διευθυντή του Οφθαλμολογικού Κέντρου BioLaser

Ολοένα και περισσότεροι γονείς γνωρίζουν πλέον τη σημασία που παίζει η υγεία των ματιών των παιδιών τους. Τα μάτια, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής στέλνουν στον εγκέφαλο τον μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών από το περιβάλλον.
                                        
Η πρώτη εξέταση - Μια νέα εξεταστική μέθοδος 

Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση πρέπει να γίνεται από τον παιδίατρο αμέσως μόλις γεννηθεί το παιδί. Παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και ιδίως αυτά που έχουν μπει σε θερμοκοιτίδα, καλό είναι να εξετάζονται από τον οφθαλμίατρο . Σε ηλικία 6 μηνών πρέπει να γίνει μια πιο ενδελεχής εξέταση από τον ειδικό οφθαλμίατρο. Μάλιστα σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα με τη βοήθεια μιας σύγχρονης οφθαλμολογικής συσκευής (Plusoptix)  να μετράμε τους βαθμούς (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), ακόμα και να αποκαλύπτουμε την ύπαρξη στραβισμού από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω.

Αμβλυωπία – τεμπέλικο μάτι

Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση διαθλαστικών προβλημάτων για την αποφυγή της αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι). 
Η αμβλυωπία, δυστυχώς, δεν δίνει συμπτώματα και αν μείνει χωρίς θεραπεία, οδηγεί το  προβληματικό μάτι χωρίς όραση ή πολύ μειωμένη όραση. 
Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η ύπαρξη διαθλαστικού προβλήματος , ο οφθαλμίατρος θα συστήσει γυαλιά ή και φακούς επαφής (ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και την ηλικία του παιδιού).
Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη ή η πιθανότητα ανάπτυξης αμβλυωπίας τότε ο οφθαλμίατρος θα συστήσει θεραπεία. 
Η θεραπευτική αυτή αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει γυαλιά, ‘‘κλείσιμο’’ του ενός ματιού, ακόμη και ασκήσεις (vision training). 
Οι ασκήσεις αυτές γίνονται, τόσο στο σπίτι, όσο και στο οφθαλμιατρείο με ειδικά προγράμματα σε computer και με τη χρήση εξειδικευμένων οφθαλμολογικών οργάνων (π.χ. συνοπτοφόρο) .
Εάν η αμβλυωπία διαγνωστεί έγκαιρα και ακολουθηθεί η σωστή αντιμετώπιση, τότε το παιδί δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. 
Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα; 

Όταν το παιδί πλησιάζει πολύ κοντά στην τηλεόραση ή φέρνει τα αντικείμενα πολύ κοντά στο πρόσωπο του για να τα περιεργαστεί αυτό μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κάποιου οφθαλμολογικού προβλήματος. 
Επίσης εάν ο γονιός παρατηρήσει να σκύβει το παιδί του πολύ κοντά στο βιβλίο ή να κλείνει το ένα μάτι , πρέπει να κλείσει ραντεβού για οφθαλμολογική εξέταση. 
Βέβαια πολλές φορές υπάρχει οφθαλμολογικό πρόβλημα , χωρίς να μπορούμε να παρατηρήσουμε κάποιο εμφανές σημάδι.
 Γι αυτό , ο προληπτικός έλεγχος είναι ότι καλύτερο.
Κληρονομούνται οι παθήσεις των οφθαλμών;

Αυτή είναι μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις των γονιών ιδίως αν αυτοί πάσχουν από μυωπία. 
Σίγουρα οι διαθλαστικές ανωμαλίες και έτσι και η μυωπία, κληρονομούνται χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Υπάρχει περίπτωση και οι δύο γονείς να φορούν γυαλιά και τα παιδιά τους να μην εμφανίσουν πρόβλημα. 
Οπωσδήποτε όμως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα. 
Με τη δυνατότητα που έχουμε για διάγνωση της μυωπίας, της πρεσβυωπίας ή του αστιγματισμού με μια εξέταση σε ηλικία 6 μηνών μπορούμε να πάρουμε τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα.


Το ένα μάτι του παιδιού μου “φεύγει” , τι πρέπει να κάνω ;

Όταν οι γονείς αντιληφθούν ότι το ένα μάτι του παιδιού τους “φεύγει” πρέπει να το πάνε αμέσως στον οφθαλμίατρο. Ο στραβισμός μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, τόσο στην όραση του παιδιού, όσο και στην αισθητική του εμφάνιση. 
Η έγκαιρη αντιμετώπιση από τον ειδικό οφθαλμίατρο , θα μας γλιτώσει από πολλά προβλήματα.

Κακός μαθητής

Πολλά παιδιά που πάσχουν από διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα  (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός , ανεπάρκεια σύγκλεισης, στραβισμός κ.λ.π) δεν στρώνονται να διαβάσουν , παραπονούνται για πονοκέφαλο και γενικά η απόδοση τους στο σχολείο πέφτει.
Η αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών αυτών προβλημάτων μπορεί να κάνει το παιδί σας να έχει καλύτερη απόδοση στα μαθήματά του.
 
Συμπερασματικά, τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται αμέσως μόλις γεννηθούν , στους 6 μήνες της ζωής τους και μετά προληπτικά ανά έτος – ιδιαίτερα αν εντοπιστεί η ύπαρξη κάποιου προβλήματος ή εάν οι γονείς και τα αδέλφια έχουν κάποιο πρόβλημα με τα μάτια τους. 

 
ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ



ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ: ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΟΥ 8 , 4ος όροφος - ΠΑΤΗΣΙΑ
ΚΗΦΙΣΙΑ:  ΚΥΝΗΓΩΝ 16, 2ος όροφος - ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, 6946738344, 210 2011933.

Το οφθαλμολογικό κέντρο στην οδό Καυτατζόγλου 8, στα Πατήσια βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.
    Το οφθαλμολογικό κέντρο στην οδό Κυνηγών 16 , στη Νέα Κηφισιά βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Τα Οφθαλμολογικά  ιατρεία δέχονται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα: 6946738344, 210 2011933τ
e-mail: vaspap2010@gmail.com   
Περισσότερες πληροφορίες για οφθαλμολογικά θέματα στο site μας www.biolaser.gr

Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/